loading

Pravila o korišćenju kolačića

Pravila o kolačićima
Kako bi se osigurao ispravan rad ove web-stranice, ponekad na vaše uređaje skladištimo male datoteke sa podacima poznate pod nazivom kolačići.


Šta su kolačići?
Kolačić je mala datoteka sa podacima koja se skladišti na vaš računar ili mobilni uređaj pri posjeti određenom web-sajtu. Uz pomoć kolačića web-sajt pamti vaše radnje i željena podešavanja (poput korisničkog imena, jezika, veličine fonta i drugih željenih podešavanja i koje se odnose na prikaz) tokom dužeg razdoblja, pa ih nije potrebno ponovo unositi pri svakom povratku na web-sajt odnosno pri prelasku s jedne njegove stranice na drugu.  


Na koji se način koristimo kolačićima?
Na nekim se našim stranicama koristimo kolačićima koji nisu prijeko potrebni za prikaz web-sajta, no omogućiće vam ugodnije pretraživanje. Te kolačiće možete izbrisati ili blokirati, ali ako to učinite, neke funkcije te stranice možda neće raditi kako je predviđeno. Kolačiće na web stranici koristimo na sljedeći način:
•    kolačić za definisanje jezika pretraživača,
•    kolačići za praćenje statistike posjećenosti web stranice,
•    korisničke sigurnosne kolačiće, koji se koriste za spriječavanje zloupotreba autentičnosti i za zaštitu od CSRF hakerskih napada,
•    kolačić za definisanje prikaza skočnog prozora na dnu stranice i za aktivaciju ili deaktivaciju pojedinih kategorija kolačića.


Ažuriranje kolačića
Dozvolu koju nam dajete klikom na pojedinu kategoriju kolačića možete u bilo kojem trenutku povući.
Popis svih kolačića uključujući: naziv, svrhu i trajanje pojedinih kolačića opisani su na linku Ažuriranje kolačića.

Lični podaci
Informacije povezane s kolačićima ne služe za vašu identifikaciju, a podaci o navikama pretraživanja isključivo su pod našim nadzorom. Kolačićima se ne koristimo ni u koje druge svrhe osim onih koje smo ovdje opisali.

Kolačići trećih osoba
Ponekad u statističke svrhe koristimo i spoljne usluge za praćenje korišćenja stranica, poput Google Analytics. U tom slučaju, Google će na vaš računar poslati svoje kolačiće – tzv. kolačiće treće strane. Isto se događa kada koristimo karte na Google Maps.

Kako se kontrolišu kolačići?
Kolačiće možete kontrolisati i/ili izbrisati prema želji. Možete izbrisati sve kolačiće koji su već smješteni na vašem uređaju, a podešavanja većine pretraživača omogućuju blokiranje skladištenja kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakoj posjeti web-sajtu morati ručno prilagođivati neka željena podešavanja, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne. Ako ne želite na svome računaru primati kolačiće, svom pretraživaču možete zadati da vas obavijesti kada ih detektuje ili ih možete automatski sve odbiti. Takođe možete obrisati sve kolačiće koje ste već primili. Ako želite ograničiti ili blokirati kolačiće koji su vam već instalirani, to možete učiniti putem podešavanja svoga pretraživača. Na koji način, saznajte preko funkcije “Help”/”Pomoć” unutar pretraživača ili na stranici www.aboutcookies.org, gdje možete naći detaljna uputstva koja se odnose na različite pretraživače.


Način na koji možete isključiti kolačiće treće strane i kako promijeniti podešavanja pretraživača opisani su na sljedećim linkovima:
•    Firefox
•    Chrome
•    Safari