loading

Održana prezentacija crnogorskog projektnog tima o provedenim studijskim putovanjima

18. studeni 2022.

Održana prezentacija crnogorskog projektnog tima o provedenim studijskim putovanjima


U utorak 15. studenog 2022. Milica Kavedžić, predstavnica crnogorskog projektnog tima, održala je prezentaciju o provedenim studijskim putovanjima u okviru projekta BAQUAL. Predstavnici crnogorskog projektnog tima posjetili su Francusku u razdoblju od 13. do 16. lipnja 2022. godine, a u razdoblju od 25. do 27. srpnja 2022. godine Španjolsku.

U Francuskoj su održani sastanci i izmijenjena iskustva i znanja s tri institucije: Universite Cote d’Azur, High Council for the Evaluation of Research and Higher Education – HCERES i Université PSL. Predstavnice su tijekom posjete Universite Cote d'Azur upoznate s njihovom online platformom koja se koristi u svrhe usavršavanja nastavničkog osoblja, osnivanjem Balkanskog instituta za obrazovanje i inovacije te procesom izrade elaborata za razvoj programa cjeloživotnog učenja. Posjetom HCERES razmijenjena su iskustva vezana uz sam rad agencije i procesa osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju, kao i iskustvo obnavljanja članstva u ENQA-i koju je HCERES prošao tijekom 2022. godine, a koje je bilo značajno za predstavnice crnogorskog tima jer se pred AKOKVO-m nalazi izazov učlanjenja u ENQA-u. Na Sveučilištu PSL imale su priliku vidjeti kako izgleda program usavršavanja nastavničkih kompetencija akademskog osoblja, kako se organizira sam proces usavršavanja i slično. 

U Španjolskoj su održani sastanci i izmijenjena iskustva i znanja s trima institucijama: AQUIB, IRIE i University of the Balearic Islands.  Tijekom posjete AQUIB-u predstavnica AKOKVO-a imala je priliku upoznati se sa španjolskom mrežom za osiguravanje kvalitete u području visokog obrazovanja (REACU) koju čini nacionalna agencija i 10 autonomnih agencija, kao i dobiti uvid u proces akreditacije akademskog osoblja na temelju čega se dodjeljuje i nagrada za izuzetan rad a sukladno utvrđenim AQUIB-ovim načelima. Dobivene su i informacije o španjolskom nacionalnom okviru kvalifikacija (MECES) koji se kontinuirano unaprjeđuje i razvija. Posjeta IRIE institutu donijela im je nova znanja vezana uz izradu, organizaciju i provedbu programa za usavršavanje nastavnika u visokom obrazovanju. 

Tijekom navedenih putovanja prikupljena su znanja i iskustva vezana za korištenje nacionalnih kvalifikacijskih okvira u sustavu osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju, izradi i implementaciji programa za usavršavanje nastavnika u visokom obrazovanju te procesima koje provode različite institucije, a u svrhu osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju.